Jouw zwangerschap

Onderzoeken en testen

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap houden we de gezondheid van moeder en kind in de gaten. Deze onderzoeken en testen doen we, als je dit goed vindt, door tijdens de consulten bloeddruk te meten, de groei van de buik te beoordelen en het hartje van de baby te luisteren. Er zijn ook nog andere onderzoeken en testen die we kunnen doen.

Bloedonderzoek

In het begin van de zwangerschap nemen we, na toestemming, bloed af om het volgende te onderzoeken:

  • IJzergehalte
  • Bloedgroep
  • Rhesus D
  • Rhesus C
  • Andere antistoffen
  • Syfilis
  • Hepatitis B
  • Hiv
  • Glucose
  •  

Prenatale testen

In de zwangerschap begint het ouderschap al. Er wordt je gevraagd keuzes te maken. Wat wil je weten over de gezondheid van je ongeboren kind? Op onderstaande website en in onderstaande folders kun je informatie vinden.

Hielprik en gehoortest

In de eerste week na de bevalling kan de baby een hielprik en gehoortest krijgen. De hielprik zoekt naar ernstige ziektes. Deze ziektes zijn vaak niet te genezen. Gelukkig komen ze niet vaak voor. Als een baby deze ziekte heeft, krijgt de baby medicijnen of speciaal eten. Het is belangrijk hier snel mee te beginnen. Dat is belangrijk voor de gezondheid van de baby.

Glucose intolerantietest (OGTT)

Bij bepaalde risicofactoren of klachten zullen we een suikertest voorstellen om vast te stellen of er sprake is van Diabetes gravidarum, zwangerschapssuiker. Deze test, OGTT, (Orale Glucose Tolerantie Test) wordt uitgevoerd door DVU
Doel: vaststellen of uitsluiten van zwangerschapssuiker (diabetes gravidarum). Met een OGTT meten we hoe jouw lichaam reageert op een specifieke hoeveelheid suiker.

Waarom: Er zijn bij jou één of meerdere risicofactoren aanwezig op het ontwikkelen van zwangerschapssuiker.
Het komt bijvoorbeeld voor bij een van je familieleden of we hebben gezien dat je kind harder groeit dan gemiddeld. Wanneer: De OGTT vindt meestal plaats dat tussen 24ste en 28ste week of op indicatie.

Voorbereiding: De avond voor de test mag je vanaf 22 uur niet meer eten of drinken (water mag wel). Als je medicijnen gebruikt mag je die gewoon innemen, tenzij je dat via de verloskundige of arts anders hebt afgesproken. Houd er rekening mee dat je gemiddeld een ochtend kwijt bent met het onderzoek. Neem iets te lezen mee en wat te eten, zodat je na afloop voor vertrek wat kunt eten.

Het onderzoek
• Er wordt ‘nuchter’ bloed afgenomen
• Je krijgt een suikerdrankje van 200ml
• In de 2 uur wachttijd mag je niet eten of drinken, kleine slokjes water mogen wel. Roken is niet toegestaan. Je blijft op de locatie wachten en spant je zo min mogelijk lichamelijk in.
• 2 uur na het drinken van het suikerdrankje wordt er opnieuw bloed afgenomen

De uitslag: De uitslag van het onderzoek komt bij ons binnen. Als de uitslag afwijkend is nemen we telefonisch contact met je op. Is de uitslag goed, bespreken wij dit met je tijdens de volgende controle.

Locaties: Een OGTT is een laboratoriumonderzoek dat gedaan wordt bij Diagnostiek voor U (DVU) een afspraak maken is nodig.

Op de volgende locaties van DVU kan een OGTT afgenomen worden:
Voor locaties, de openingstijden en het maken van een afspraak, kun je kijken op diagnostiekvooru.nl

Vragen: Indien je vragen hierover hebt mail of bel ons gerust.

Malik Khan

Meditation

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam. Eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi.