Favorieten

Nivé's favoriete tip: Ontspan!

Bevallen hoef je niet te leren: dat doet je lichaam vanzelf. Je kunt wel leren wat je kunt doen om het jezelf te laten gebeuren.

Warmte creëert rust en ontspant. Zorg dus voor warme voeten en een warme onderrug – van je nieren tot aan je billen. Als je een buikje begint te krijgen, voel je al dat je tops omhoog kruipen. Koop een mama-shirt wat lekker lang is of zelfs een wollen nierwarmer voor de wintermaanden. Een rubberen kruik voelt fijn aan je voeten of je onderrug, dikke sokken of wollen pantoffels tijdens de bevalling zijn ook een goed idee. Deze neem je gemakkelijk mee in je back-up tas.

Sfeerverlichting zoals kaarsen en led-verlichting kun je in je huis ophangen: hierdoor creëer je een knusse, fijne sfeer. Ook ontspan je beter en maak je betere weeën die je makkelijker kunt verdragen.

Muziek beïnvloedt onze herinneringen, emoties en omgang met angst en pijn. Logisch dat muziek tijdens je bevalling een bron van troost en kracht zou kunnen zijn. Je kunt zelf creatief zijn met een playlist door deze zelf te creëren of kies ze uit op Spotify.

Massage creëert een liefdevolle, intieme sfeer zodat de geboortehormonen letterlijk kunnen stromen en jij soepeler bevalt. Je kunt je partner je laten masseren – automatisch wordt endorfine aangemaakt wat feitelijk een natuurlijke pijnstiller is.

Soumaya’s favoriet: dadels!

Dadels zijn niet alleen ontzettend zoet, maar ze bevatten onwijs veel vitaminen en mineralen die goed zijn voor de zwangerschap en de bevalling zelfs kunnen verkorten en versoepelen. De vrucht mag dus niet ontbreken in je voedingspatroon wanneer je zwanger wil worden, bent of wanneer je aan het baren bent.

Sietske’s favoriet: wandelen!

Wandel in de zwangerschap; houd je lichaam lekker fit, maak je hoofd helemaal leeg, geniet van de natuur, als je beweegt komt alles in beweging, stop je met piekeren, O2 voor je baby, blijft je bekken soepel, je benen sterk, haal je een frisse neus, daalt je baby goed in.

Wandel tijdens de bevalling; het verlicht je weeën, het hoofdje van je baby drukt beter op de ontsluitingsrand van de baarmoedermond, meer ruimte in je bekken, even naar het toilet want een volle blaas kan in de weg zitten, het leidt je een beetje af, liever op je voeten dan op je rug, de zwaartekracht helpt je baby naar beneden.

Wandel na de geboorte; even je bubbel uit, een frisse neus halen, de kaartjes op de bus doen, joehoe! de eerste keer met je baby naar buiten, het laat de muren niet op je af komen, heerlijk die zuurstof, de extra kilootjes eraf, je gebroken-nacht-niet-heldere-hoofd wakker laten waaien, de eerste rit met de wandelwagen of nog fijner: met je baby in de draagzak, en dan maar kusjes op dat hoofdje blijven geven;-)

Bewezen: Vrouwen die tijdens hun zwangerschap blijven bewegen (zwemmen, wandelen, fietsen) bevallen sneller en herstellen gemakkelijker.

Nivé’s favoriet: bevaldrankje!

Tijdens het baren is het goed om te blijven drinken: je bent hard aan het werk, dus vocht en energie kan geen kwaad. Met dit drankje vol je ook jouw elektrolyten aan: deze zijn van belang voor het in balans houden van jouw lichaam.

Een heerlijk recept

  • 3 kopjes kokoswater
  • 1 kopje water (of meer, afhankelijk van hoe sterk je de smaak wilt hebben)
  • 1/2 kopje vers geperst limoensap (citroen is ook heerlijk!)
  • 1/4 theelepel Keltisch zeezout of echt zout
  • 2 eetlepels rauwe honing of ahornsiroop (of meer naar smaak)
  • een paar druppels Concentrace-mineralen druppels (optioneel)
  • een paar druppels Rescue Remedy (optioneel)

Favoriete boeken

The Positive Birth Book - Milli Hill

Nuchter en met humor worden de keuzes beschreven die je als zwangere en partner hebt tijdens de geboorte van je kind.

Ina May’s Guide to Childbirth - Ina May Gaskin

 Je moet even door de jaren 70 hippie foto’s heen, maar dit boek biedt een schat aan informatie van de Amerikaanse vroedvrouw Ina May Gaskin.

Daar ben je - Hans en Monique Hagen

12 prenten met 12 gedichten voor de eerste 12 maanden. Dat eerste jaar staat in het teken van luiers, krampjes en knuffels. Van spelen in de box en heel veel slapen, of juist niet… Van het ene moment op het andere slaat verwondering om in wanhoop of in groot geluk. Wat verandert er veel in zo’n korte tijd – een jaar vol emoties, gevangen in een ontroerend poëzie-prentenboek.

Vrije Geboorte - Anne Myrte Korteweg

Er is maar één iemand die weet hoe ze wil bevallen en dat ben jij! Jij bent degene die het straks gaat doen. Naar binnen keren en de antwoorden en kracht in jezelf vinden is dus een essentiële voorbereiding op de bevalling. Maar hoe doe je dat, naar binnen keren? Hoe kun je de bron van wijsheid in jezelf aanboren? In het nieuwe boek Mijn reis naar binnen helpen we je op weg en we begeleiden je onderweg naar jouw Vrije Geboorte. Welkom op jouw reis naar binnen!

Te Leen

 Op de praktijk staan onder andere deze boeken in onze wachtkamer in de boekenkast met nog andere boeken over zwangerschap, bevalling, opvoeden en meer. Deze zijn te leen voor al onze cliënten.

Malik Khan

Meditation

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam. Eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis.

Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi.